Mramor

ponedjeljak, 01.11.2010 15:40:00

Mramor (latinski iz grčkog) je stijena nastala metamorfozom karbonatnih prolita (sedimentnih stijena vapnenaca i dolomita) pri uvjetima povišene temperature i litostatskog tlaka.

Mramor je zrnate (granoblastične) strukture i homogene teksture, sadrži kalcit i/ili dolomit, a od primarnih nečistoća u sedimentu nastaju metamorfni minerali (fosferit, pirokseni, tinjci). Škriljavi varijaritet mramora bogat filosilikatima naziva se cipolin.

Mramor se rabi u kiparstvu i graditeljstvu, lako se reže, obrađuje i polira. U likovnoj umjetnosti je cijenjen zbog svoje mliječne boje, poluprozirnosti i toploti koja podsjeća na ljudski dodir.

U antici najznačajnije građevine i skulpture nastale su od čuvenog mramora s otoka Para (grčki: Parosa) i brda Pentelikona.

U Italiji je cijenjen mramor iz Carrare od kojeg je izrađen i Michelangelov David.

Brački mramor (pučiški kamenolom) je cijenjen u cijelome svijetu te su mnoge građevine koristile upravo ovaj kamen (od Teodorikovog mauzoleja u Ravenni iz 5. st. do Bijele kuće u Washingtonu).

povećaj sliku

Širola-kamen 

ŠIROLA- KAMEN d.o.o.
Obrada i izrada kamena, granita, mramora, grobnice, dizajn interijera i eksterijera izrada dizajnerskog namještaja od kamena i granita

Kontakt

Široli 7, 51216 Viškovo
Otvori kartu
tel:
+38551257637
fax:
+38551257621
mob:
0911442471
mail:
sirolakamen@net.hr
web:
www.sirolakamen.fullbusiness.com
Copyright 2020 ŠIROLA- KAMEN d.o.o. Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Široli 7, 51216 Viškovo
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu